I was telling my boy Sonny the story of the hare and the tortoise. At the end I said, “Son, remember: Slow and steady wins the race. Don’t you think there’s something to learn from the tortoise?” He opened his eyes wide。 “Do you mean next time when I’m entering the 60-metre race I should wish Billy and Tony and Sandy would all fall asleep halfway?”
I was surprised. “But the tortoise didn’t wish the hare would fall asleep.”
“He must have wished that,” Sonny said, “Otherwise how could he be so stupid as to race with the hare? He knew very well the hare ran a hundred times faster than he himself did.”
“He didn’t have such a wish。” I insisted。 “He won the race by perseverance(毅力), by pushing on steadily.”
Sonny thought for a while. “That’s a lie,” he said. “He won the race because he was lucky. If the hare hadn’t happened to fall asleep, the tortoise would never have won the race. He could be as steady as you like, or a hundred times steadier, but he’d never have won the race! That’s for sure.”
1。 The writer argued with his son because _______.
A. he liked tortoises while his son liked hares
B。 they disagreed about whether the tortoise was stupid
C. he liked the story of the hare and the tortoise while his son didn’t
D. he tried to teach his son the moral lesson of the story but the son refused it
2. Sonny believed that the tortoise ________.
A. won the race by his effort
B. took a risk by agreeing to the race
C. was not given a fair chance in the race
D. in fact did not win the race
3. according to the passage, who do you think learned a lesson?
A. The tortoise. B. The hare.
C. Sonny. D. Sonny’s father.
1。 D。推理判断题。从 “He didn’t have such a wish,” I insisted, “He won the race by perseverance, by pushing on steadily.” 和他儿子Sonny的话 “That’s a lie” 可知答案D正确。
2. B。推理判断题。从 “He must have wished that,” Sonny said, “Otherwise how could he be so stupid as to race with the hare?” 可知Sonny认为乌龟只是敢于冒险，运气好罢了，故答案选B。
3。 D。推理判断题。因为儿子拒绝接受他父亲的思维方式，那么是强迫他接受呢，还是接受他的观点, 这确实是作为一个父亲该深思的问题，故答案选D。